Tips besparen op verwarming

1. Eén graadje lager

Zet je verwarming één graad lager en je bespaart al snel 5% op je verwarmingskost, of een dekentje kan het ook gezellig maken.

2. Ramen en deuren sluiten

Eén keer per dag de kamers ventileren zo dat de vochtige lucht weg kan.  Daarna sluit je alle ramen en deuren goed. Zo kan er geen warmte uit huis ontsnappen.

3. Gordijnen toe en rolluiken af

Zodra het donker is sluit je de gordijnen en laat de rolluiken naar beneden van zodra het donker wordt.  Dit is een extra beschering tegen de koude buitenlucht.

4. Thermostaatkranen

Thermostaatkranen op radiatoren kunnen de temperatuur in de kamer meten.
Is die lager dan de temperatuur waarop de thermostaat staat ingesteld, dan regelt de kraan de watertoevoer zodat de radiator de gewenste temperatuur bereikt.

5. Folie

Plaats radiatorfolie tegen de muur aan de achterzijde van de radiator.  De warmte reflecteerd en wordt minder opgenomen door de muur.

6. Tijdschakelaar

Gebruik een tijdschakelaar voor verwarmingstoestellen die geen hele dag ingeschakeld moeten zijn. Denk maar aan een boiler voor warm water. Die kun je aansluiten op een schakelaar en de tijd instellen zodat hij enkel draait als jij warm water nodig hebt.

7.Vaatwasser aansluiten

Sluit de vaatwasser aan op het warm watercircuit. Dat is een besparende optie. Zeker als de warmtebron vlakbij je vaatwasser staat.
Dit geldt echter alleen als je niet elektrisch verwarmt.  Heb je een zonneboiler of warmtepompboiler is dit uitstekend.

8. Douchen

Water en energie kan je besparen door snel te douchen.  Geen uren onder de douche blijven staan.  Een ligbad is duur dan een normale douchebeurt.  Gebruik een mengkraan met thermostaat want deze is zuiniger dan een gewone kraan.

9. Verplaatsbare thermostaat

Staat de thermostaat op de juiste plaats.  Heb je een hout, gas of pelletkachel in de woonkamer staan die deze thermostaat beïnvloed ?  In dit geval is het aangeraden een draagbare thermostaat te gebruiken.  Vb Zet deze in de badkamer.  Zo blijven de andere kamers ook op de gewenste temperatuur.

10. Leidingen isoleren

Het isoleren van leidingen is aan te bevelen.  Zeker in oudere woningen.  Je zal zeker besparen.