Onderhoud pelletketels en pelletkachels

Vooraleer u een pelletkachel of een pelletketel aanschaft, denk eraan dat dagelijks en wekelijks onderhoud noodzakelijk is. Zonder onderhoud zal uw pelletkachel waarschijnlijk foutcodes gaan vermelden. Bij 80% van de pannes ligt weinig of zelfs geen onderhoud aan de basis van een slechte werking. Laat je goed informeren en kijk toe hoe je vakman het doet. 

Groot onderhoud

Een groot onderhoud wordt geadviseerd na verbranding van een bepaalde hoeveelheid pellets, afhankelijk van de kachel. Neem zeker de handleiding eens door, dit zal een groot hulpmiddel zijn bij het oplossen van eventuele problemen.

Welke stofzuiger

Alvast niet de dure DYSON stofzuiger die je in huis hebt, dit gaat zeker niet goed komen. Het beste resultaat bereik je met een toestal dat gebruikt wordt door je chauffagist. Helaas te duur voor particulier gebruik.

Ash-Cleaners met motor

Er zijn op de markt Ash-Cleaners met motor. Uit feedback van klanten hebben we vernomen dat sommige modellen het stof nog via de luchtuitlaat te ruimte in laat komen. Dit gebeurt zodra de filter vol zit of verstopt raakt. Wanneer de filter vol zit, vermindert het zuigvermogen ook enorm. Dit toestel is goed voor een pelletkachel, maar niet voor een pelletketel.

Ash-Cleaners zonder motor 

Ook zijn er Ash-Cleaners zonder motor op de markt te vinden. Het beste resultaat met de Ash-Cleaner verkrijg je in combinatie met een gewone stofzuiger. Een nog beter resultaat behaal je met een stofzuiger die uitgerust is met een papieren zak en een filter in combinatie met een Ash-Cleaner. Voor een pelletketel is het aangeraden om een groot model te kiezen. Als particulier kost je dit samen nog geen €100 en je kan al degelijk aan de slag gaan met het onderhoud.


«